6/05/2012

Villa Rotterdam


The Rotterdam residence is an exceptional example of recycled history reintroduced in an expressive new form and function.  The house is a precedent in establishing a new culture of dealing with an existing structure.  The new and old are melded together, the old does not disappear, it is enhanced and all shapes of the original are still there.  The new reacts to it and explodes the space, and creates an interesting expression.  Everything has its value and all shapes have a reason.




The home had been extended several times in recent decades.  Ooz Architects translated the owners, desire to recycle the 'soul' of the house by transforming it in an unusual way.  The layout has been totally reorganized around a central void.  A new staircase on the north wall services the first and second floor.  Inside, the building manifests itself through a formal language based on prefabricated, solid wood triangles that have a direct reference to the old roof.  Folds and facets were generated by an intuitive rationalism following what was permitted and what would benefit the space inside.  This skin becomes the structure which sits like a hat on top of the existing one and works as a load carrier to bring down the additional weight burden of the new floors and roofs.





The only construction method able to provide the precision and speed of delivery requested by the client was prefabricated solid timber panel (Lenotec) for the structure of the skin (roof, walls, and floor).  The prefabricated solid wood-Lenotec- elements were cut and arrived as a 3D kit on the building site.





This internal structure communicates a sense of the new and the old: living in a new structure with the old walls.  The transition between the two is subtle and gradual, as you go up in the house the new gradually supersedes the old.  The spaces generated for inhabitation become very different and very specific, enriching the life within the house.  The material also allowed the outer walls and roof to remain relatively thin.  Within the given building envelope a maximum interior space could be realized.