5/10/2012

The Maximum Garden House; Singapore



Designers at Formwerkz Studio completed in 2010 what they consider to be a house that maximizes the use of the garden to its fullest extent.  Design concepts began with the initial request of the owners to have the ability to keep an eye on their children without the need to be in the same space.  The idea of the Loos Raumplan plan for social housing came to mind.  They were also looking at ways to expand the idea of garden in a very tight semi-detached site where most of the land is occupied by the building footprint.


Designers took advantage of spaces otherwise overlooked by most and occupied them with garden space and beautification, such as a vertical wall planting set within a niche along the front boundary wall and the shrubbery on the car-porch roof.







A Planter Screen enclosing part of the building facade on the upper floor is a layered planting system created to behave more like a curtain wall.  Its primary function is to perform as a privacy screen and to keep out the rain resembling an open rack shuttered louver.  The planting shelves are dimensioned to accommodate small potted plants that are easily replaceable from any nursery to ensure ease of upkeep.  Plantings are irrigated from a single pipe on the top shelf, with the runoff feeding the pots on the lower tiers.



A sloping roof terrace was created from the staggered section of the house, retaining a continuous flow from interior to exterior.  The deck is equipped for outdoor dining and barbecuing located in a sunken portion of the deck where the mosaic- cladded top deck become simultaneously a tabletop, bbq pit and bench.  The sloping roof is reminiscent of an undulating terrain, conducive for lying down and holding great conversations as if in a park.