9/09/2011

Ultra Sharp Modernism To Cap Off A Dreary Week; Guerrero House


The Guerrero House or Hat House, designed by Alberto Campo Baeza in Cadiz, Spain provides means for a simple lifestyle in the countryside, while still offering enough depth to keep any resident intrigued by the purity of its design.  Completed in 2005, the designer's objective was to build a well-balanced house full of light and shade. Fortress like 26 foot high walls were erected around 108 x 16 foot rectangle and covered the central strip, 30 x 60 feet.  The ceiling of the 30 x 30 foot central square was raised to the same height as the 26 foot high outside walls.  To fill the central space with shade, the void was opened to the front and back, creating 10 foot deep porches that protect the openings from the sun, tempering the light.  On either side of this space are the bedrooms and baths.





In the front courtyard, the entrance to the house, four orange trees mark the central and main axis, flanked by low walls that hide service areas.  In the back courtyard, another four orange trees are simply aligned.  And at the end, carved into the ground, a trough like pond stretches from side to side. The house is a construction of a luminous shadow.