8/11/2011

Kona Residence; Hawaii



Resting between cooled lava flows in the shadows of still active volcanos, sits the Kona Residence.  Designers at Belzberg Architects positioned to home to be on axis with the predominant views available to the site, rather than be on axis with the linearity of the property.  With the duality of natural elements and complex geometries of the terrain, the residence integrates both the surrounding views of volcanic mountain ranges to the east and ocean horizons westward.





To help maintain the environmental sensitivity of the house, two separate arrays of roof mounted photovoltaic panels offset the residence energy use while the choice of darker lava stone help heat the pool water via solar radiation.  Rain water collection and redirection to three dry-wells that replenish the aquifer are implemented throughout the property.  Reclaimed teak timber from old barns and train tracks are recycled for the exterior of the home.  Coupled with stacked and cut lava rock, the two materials form a historically driven medium embedded in Hawaiian tradition.  Local basket weaving culture was the inspiration for the entry pavilion which reenacts the traditional gift upon arrival ceremony.  Various digitally sculpted wood ceilings and screens, throughout the house, continue the abstract approach to traditional Hawaiian wood carving further infusing traditional elements into the contemporary arrangement.