2/09/2011

Rincon/ Bates House/ Studio 27 Architecture

The home is a re-conceptualization of an end row house unit in Capitol Hill, Washington DC.  Originally built in 1906 the house was last renovated in the early 1970's, but the interior space remained a series of compartmentalized programmed rooms respectfully representative of more traditional lifestyles.  Studio 27 Architects approached the project with the intent to re-configure the existing circulation pattern with thoughtful consideration for the ecological impact of the project.  The scope of the project evolved through an investigation of sectional manipulation focusing on apertures, daylight and natural ventilation.



The Architects strategically displaced the dark, musty interior with a sense of openness, both in plan and section, to create a more distinct series of relationships between traditionally separated hierarchical programs.  Studio 27 carved a void through the middle of the house over the dinning room, enabling shared light between all spaces, and introduced operable skylights to create a stack effect to control ventilation.  Energy and water consumption are additionally minimized through the use of tank less gas-powered water heaters, new low E glass windows and doors, bio-based insulation, low-flow plumbing fixtures and dual flush wall hung toilets, and all interior finishes are domestically resourced recycled and formaldehyde-free to improve indoor air quality.