11/10/2010

Miami's Oppenheim; High-Rise Pioneers

Miami's Oppenheim Architecture + Design has been branding itself as the next pioneer in the future of high-rise living in Miami. The firm is known for pushing the envelope in design, but two recent projects stood out to here at G8.  Located in the Design District COR set to open in 2011 and Cube in 2012 portray city living like no other.  Tossing aside the boring repetitive balcony facades that can be seen throughout the entire stretch of coastal South Florida, Oppenheim has brought new meaning and concept to multi-family high-rise housing in urban areas.  The firm successfully integrates private outdoor spaces into the skeletal frame, achieving harmony with an otherwise tacked on afterthought, examples seen throughout Miami and many cities around the world.



Treating every program requirement as a design element has allowed them to successfully achieve a product that is both a great place to live and work and a respectful neighbor and pedestrian friendly addition to its neighbors.

COR will be the first sustainable mixed-use condominium in Miami.  The 400' tall beauty represents a dynamic synergy between Architecture, structural engineering, and ecology. Extracting power from its environment utilizing the latest advancements in wind turbines, photovoltaics, and solar hot water generation, COR upon completion will be seeking a LEED Platinum Certification.  The polka dotted hyper-efficient exoskeleton shell simultaneously provides building structure, thermal mass for insulation, shading for natural cooling, enclosure for terraces, armatures for turbines, and loggias for congregating on the ground.  Comprising commercial, office, fitness, live/work, and 113 pure residential spaces, COR provides a uniquely flexible platform for lifestyle enhancement.








Cube promotes its occupants to design their own domain with the possibility of connecting multiple cube modules vertically, horizontally, and diagonally in addition to creating double height volumes, garden voids, and cantilevered living environments.  The building has a pleasant transition at its base with live-work environments engaging the street creating a dynamic arcade for pedestrian enjoyment.  Parking is addressed with metallic screens at varying porosity and pattern distorting the reading of the parking garage creating a reflective mosaic.







Read more at archdaily.com

No comments:

Post a Comment