10/02/2013

IDEO Morph 38


IDEO Morph  38 is a high-rise residential tower located in stark contrast to its low-rise neighbors in Bangkok, Thailand.  The project takes on a symbiotic relationship with the environment.The buildings have a natural aesthetic featuring a massive green facade providing cooling in summer, heat regulating on cooler days, and rain water management during rainy months.  The development has been separated into two towers to maximize plot ration, and each building targets to different potential tenants in character.



The two towers are visually interconnected through a folding "Tree Bark" envelope that wraps around from the 32-story rear tower (Ashton) and 10 duplex-story front tower (Skyle).  The outer skin is a combination of precast concrete panels, expanded meshes and planters.  The functions of the skin varies from being sun shading devices to covering air condensing units.  The bark on the west and east side strategically becomes green walls, in accordance to the tropic sun's orientation.  the height of this wall is 65m on the front tower and 130m on the rear tower respectively, providing the residences and neighbors with a comfortable visual and natural environment.



Skyle is targeted for singles or young couples with the smallest unit footprint being 23.3 m2.  The se duplex units are expressed vertically with variation of balconies and air condensing units.  In contrast, Ashton emphasizes on the horizontal and cantilevered spaces which are targeted to families.  The unit sizes and types vary from a single bed with a reading room, to duplex units with a private swimming pool and a garden on the 8th floor, and a four bed duplex penthouse at the top level.  A 2.4m cantilevered living space projects from each unit on the North side.  This is made up of a glazing enclosure on three sides providing the maximum view.  Each unit on the south has a semi-outdoor balcony which is flexible in space.  The double layer of sliding windows allow for a transition between a conventional balcony to an extended indoor living area.






9/25/2013

Green Greenberg Green House


The design for this two-story house emerged from the site constraints, program, and view.  the shape and orientation is designed for maximum exposure to the prevailing winds at strategic locations, which facilitate the building's ability to use natural ventilation.

The form of the building gently fits a large program onto the awkwardly shaped site by using the site's unusual form: shifts and movements of the site are used to enhance daylight and natural air flow distribution.  Reacting to the physical and natural conditions, the facade becomes a skin that peels away from its surface like the hillside location on which it sits.  The house is zoned for passive cooling with a central stair, linking the private and public spaces.  The stair leads to the reinvented backyard, relocated to the roof top of the structure, where it is landscaped consisting of edible plants and solar photovoltaic panels.


The green roof enhances the insulation values, the photovoltaic panels will generate electricity, essentially moving the house off the grid.  The Green Greenberg Green house is part of the LEED for Homes pilot program, and has obtained LEED Silver certification.  It forms a model for merging innovative design with energy strategies that will result in a more efficient and healthier residence.

Maggie's Cancer Caring Center


Maggie's Aberdeen at the Elizabeth Montgomery Building is located at Aberdeen Royal Infirmary, Foresterhill Hospital, in the UK.  The Maggie's Center is not a treatment Center but a place where individuals can meet, connect and receive help and guidance.


Located on the Southern boundary of Foresterhill Hopsital, Maggie's Cancer Center is a free standing Pavilion at the edge of the Westburn Field.  Nesting in a row of trees marking the course of the Westburn, the Maggie's Center enjoys views across the field and ample sunlight from the south and west.


The building is conceived as a pavilion in its parkland setting.  The soft exterior form envelopes the whole of the center and defines the courtyard garden.  The exterior shell creates the framework for the center and sculpts the main spaces, whilst the timber interior of the building creates more intimate rooms and spaces that the Center requires.  The center is primarily on one ground floor level with a smaller mezzanine area devoted to the office functions.




Seoul's Invisible Tower


Designers of Seoul's Tower Infinity set out to achieve architectural magic by attempting major high-tech illusion, making a skyscraper disappear.

The developers behind the project recently received construction permits to break ground.  Designed by California-based GDS Architects, the observation tower will climb 1,476 feet into the sky, forming a new contemporary gateway to the city.  The tower is outfitted with a battery of digital cameras and LED screens that will help it pull off an astonishing vanishing act.


For the architects, "Instead of symbolizing prominence as another of the world's tallest and best towers," they explain, "our solution aims to provide the world's first invisible tower, showcasing innovative Korean technology while encouraging a more global narrative in the process."

Read More at FastCompany

9/12/2013

Heat Exchanger Vazeck√°


As part of a campaign to earn the city of Kosice, Slovakia, a reputation of being the European Capital of Culture, Atrium Architects has transformed a former heat exchanger, located in the heart of the city, into a cultural, public and sports center.  Located in the Nad Jazerom residential district, the exchangers functional transformation is reflected in its concept by means of a clean-shaped joist acting as a dynamic boulder.  the top of the structure contains an atrium which holds four large trees creating and isolated space from the world around.  the rugged facade accentuates the public area.  The exchanger has five different interconnected floors based as galleries, each fulfilling a different function.











The Cresta





The Cresta is a 5,300 sq foot single-family residence designed and constructed entirely out of cast in place concrete on a 5,000 sq ft lot in the Lower Hermosa region of La Jolla, CA.  The house's three stories, one below and two above grade, are accented by floor to ceiling glass and large open expanses to the outdoors.






Beginning as a solid form, the final products still maintains that form instead through roof planes and vertical walls that create both interior and exterior volumes.  Due to the unordinary small property in an area with typical properties three or four times the size every square foot was important.  The exterior room was a key element in creating a home that otherwise would have felt small feel larger and more private that it is.  While this space creates a void the buildings overall form is kept intact.  All four corners remain with walls and roof planes to define the original box of the residence.




Adjacent to the front of the structure a reflecting and swimming pool has been integrated into the overall design of the project for thermal cooling and create the perception of floating.  Due to the large expanses of operable glass, the thermal mass of the concrete, sun shading and the insulating effect of the pool the 6.5kw solar array on the roof accomplishes supplying nearly 100% of the homes required power.



FRAC- Contemporary Art Center


The project of the contemporary art center (FRAC) for the region Provence Alpes Cotes d'Azur (PACA) in Marseille, France, was designed by Kengo Kuma & Associates.  It was designed to represent the 3D version of the "museum without walls" invented by Andr√© Malraux, famous French writer and politician.  It is a museum without a museum, a living and moving place, where the art pieces are in constant movement and join the logic of diffusion and interaction with the visitors.




The building stands up as a landmark with a clearly asserted identity.  It is composed of two recognizable parts; the main body along the street Vincent Leblanc contains the exhibition spaces and documentation center, and a small tower holds the auditorium and children's workshop, offering an upper terrace on the main boulevard.  These two entities are connected by a set of footbridges and are unified by the envelope made by a glass skin, composed of panels with changing opacity.  The building explores the theme of the windows and openings on different scales.  KKAA wishes to create a particular space of creation and life, which action and effect is bounded to the entire city, as well as the surrounding district and neighborhood.